Edukacja zdrowotna jest integralną częścią całego procesu wychowania. To nie tylko przekazywanie wiedzy o tym, co jest korzystne lub szkodliwe dla zdrowia, lecz przede wszystkim jak najpełniejsze wyposażenie dziecka w odpowiednie umiejętności i nawyki, które pomogą tę wiedzę skutecznie wykorzystać.

Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego dziecka. To, co jemy, wpływa bezpośrednio na nasze samopoczucie i ważne czynności naszego organizmu. Nawyki żywieniowe, które nabywamy w dzieciństwie często kształtują późniejsze wybory.

 

Warzywa są bardzo ważne w naszej codziennej diecie: są dla nas najlepszym źródłem witamin, zwiększają odporność, dostarczają nam błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiegają wielu chorobom. Można przygotować z nich wiele bardzo smacznych dań.

 

WITAMINKI, to projekt edukacyjny promujący zdrowe nawyki żywieniowe. Chcemy kształtować u dzieci już od najmłodszych lat kulturę spożywania zdrowych posiłków, w których będą królowały warzywa.

 

 

  🥦 Piosenka projektowa 🥦

   

 

 ZDROWIE NA TALERZU - przepisy dla przedszkolaków

 


REALIZACJA  PROJEKTU

 

  • "Nie pomylisz go z ogórkiem, bo ma znacznie cieńszą skórkę, a w dodatku z każdej strony jest okrągły i czerwony…

     

    18 października obchodziliśmy Dzień Pomidora. W tym dniu wszyscy włożyliśmy ubrania w kolorze czerwonym. Nasz bohater dnia: smaczny i czerwony pomidorek towarzyszył nam w zabawach. Wspólnie wykonaliśmy gazetkę tematyczną - dzieci poznały 9 powodów, dla których warto jeść pomidory. Podczas zajęć przedszkolaki wysłuchały wiersza „Pomidor” Jana Brzechwy oraz wykonały sałatkę z pomidorów. 
    ZDJĘCIA

 

  • Dnia 30 października 2023 r. nasza grupa zrealizowała kolejne wyzwanie. Tym razem naszym warzywnym bohaterem był BURAK Bruno. Dzieci poznały odmiany buraka, dowiedziały się jak bardzo burak jest zdrowy - poznały właściwości odżywcze buraka ćwikłowego oraz wspólnie wykonały i skosztowały syropu z buraka i miodu.

    ZDJĘCIA

 

  • Dnia 21 listopada 2023 r. dzieci poznały bardzo zdrowe warzywo jakim jest DYNIA, poznały jego właściwości odżywcze i smakowe. Miały też możliwość skosztowania pestek dyni. Przeliczały i  klasyfikowały dynie wg wielkości, dzieląc je na duże, średnie i małe. Wysłuchały również krótkiej rymowanki "Siedem dyń", układając obrazki w odpowiedniej kolejności.
    Kolejny warzywny bohater - Dynia Dania znalazła się na naszym przedszkolnym plakacie Witaminki obok buraka Bruna i pomidora Pafnucego.

    ZDJĘCIA 


  • Dnia 5 grudnia 2023 przedszkolaki przystąpiły do kolejnego wyzwania związanego z projektem edukacyjnym „Witaminki” - poznały CEULĘ Celinę. Dzieci zobaczyły, że są różne odmiany cebuli, nie tylko żółta. Poznały jej kształt, zapach oraz walory zdrowotne. Dowiedziały się co znaczy „Ubrać się na cebulkę”. Bawiły się przy piosence „Cebulka” oraz wykonały pracę plastyczną.


  • Dnia 10 stycznia 2024 r. dzieci na zajęciach miały okazję poznać BROKUŁA w roli bohatera. Zajęcia skupiły się na odkrywaniu jego właściwości odżywczych, smakowych i zdrowotnych. Wspólnie wykonaliśmy witaminową tarczę odporności, która miała za zadanie chronić dzieci przed atakującymi wirusami. Każde z dzieci zadeklarowało, że będzie starać się dbać o swoją odporność poprzez regularne spożywanie zielonych warzyw, w tym brokuła. Dodatkowo, dzieci wykonały pracę pt. "Brokuł z rolki".
    ZDJĘCIA


  • Dnia 27 lutego 2024 r. przedszkolaki podjęły paprykowe wyzwanie. Zajęcia skupiły się na poznawaniu budowy, walorów smakowych oraz zdrowotnych PAPRYKI, a także na poznawaniu różnych potraw, które można z niej przygotować.
    Podczas zabawy dzieci segregowały papryki według różnych cech, ćwiczyły umiejętność przeliczania oraz układały paprykowe rytmy. Dodatkowo, w ramach zajęć wykonały pracę plastyczną pt. "Paprykowe stempelki", co pozwoliło im na kreatywne wyrażanie się. Nie zabrakło także nauki poprzez muzykę - dzieci poznały piosenkę pt. "Papryka Pola" i śpiewały ją wraz z radością.
    ZDJĘCIA

 

  • W dniu 9 kwietnia 2024 r. podjęliśmy w przedszkolu marchewkowe wyzwanie. Celem działań było uświadomienie dzieciom walorów smakowych i wartości odżywczych jakie zawiera marchewka oraz zachęcanie dzieci do jedzenia tego warzywa.